8 Apr

2016. április 8-án került bemutatásra az Athéni Tudományos Fesztiválon Nagykövetségünk szervezésében a „Rubik kocka: digitális játék elem nélkül” című előadása. Az alkalmat az idén harmadszorra, 2016. április 5-10. között megrendezésre kerülő „Athens Science Festival” biztosította. A fesztivál megnyitóján 2016. április 3-án részt vett Haupt Erik nagykövet is.
A tudományos fesztivál egy héten keresztül folyamatos tudományos workshopokat, előadásokat, tapasztalati és audiovizuális programokat biztosított gyermekeknek 6-18 éves korig, illetve az egyetemista és a felnőtt kutatás, újítás iránt érdeklődők számára. A főszervező és támogató az athéni British Council volt, de a szponzorok között minden nagyobb technológiával, illetve fejlesztéssel, design-nal foglalkozó cég megtalálható volt.

A „Rubik kocka: digitális játék elem nélkül” című workshop előkészítésében és lebonyolításában a Rubik-kockával foglalkozó nemzetközi szervezet, a WRC athéni egyesülete vett részt. Az előadás első részében a gyermekek megismerkedhettek a Rubik kockával, s Rubik Ernő feltaláló életével. Betekinthettek a puzzle típusú játékok történeti fejlődésébe az antikvitástól napjainkig. A második részben különböző feladatokat hajtottak végre a bűvös kockával s annak matematikai vetületeivel ismerkedhettek meg. A harmadik előadásrészben a legutóbbi athéni „speedcubing” versenyről nézhettek meg egy kisfilmet az athéni WRC készítésében.