23 Feb

A Közép-európai Kulturális Platform (PCCE) cseh elnöksége által 2017. május 11. és 15. között Thesszalonikiben megrendezendő filmfesztiválon két magyar film is bemutatásra kerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint Nagykövetségünk közreműködésével.

Fekete Ibolya rendező "Anyám és más futóbolondok a családból" című filmje egy négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A főhősnő, Anya kilencvennégy évet él és huszonhétszer költözik életében. A viharos természetű és példás veszélyérzettel megáldott nő végigvonszolja a férjét és lányát a fél országon, valahányszor veszélyt szimatol. Márpedig veszély mindig van: a 20. század viszontagságos eseményei elől rendre tovább kell állniuk. Át kell vészelni két világháborút, 1956-ot és még sok minden mást. De mindez nem rontja a kedvüket, mindegy, hová veti őket a sors, a Partiumtól Budapesten át az Isten háta mögé. Hurcolkodnak át az életen, egymásnak vetett háttal, önfeledten.

Edelényi János számos nemzetközi díjat és elismerést begyűjtött "Jutalomjáték" című alkotása egy színésznőnek készülő fiatal lány és az egykor ünnepelt sztárszínész Sir Michael Gifford találkozásának megindító történetét mutatja be. Dorottya álma, hogy a Királyi Színiakadémiára felvételt nyerjen, ezért elvállalja a nagybeteg öreg színész ápolását, és titokban abban bízik, hogy a színészet fortélyait és a szép angol kiejtést is elsajátítja majd a betegápolás közben, de az élet váratlan fordulatokat tartogat mindkettőjük számára.

A Közép-európai Kulturális Platform Ausztria, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia (és a tagságát 2011 óta anyagi okokból szüneteltető Szlovénia) külügyminisztériumainak 2001-ben elindított együttműködése. A Platform eleinte az EU-csatlakozásra váró régióbeli országok és Ausztria közös kulturális értékeit volt hivatott megismertetni az Európai Unió tagállamaival.