3 May

Nagykövetségünk Kréta szigetén is megszervezte a gróf Széchenyi István görögországi utazásait bemutató emlékkiállítást, amelynek ünnepélyes megnyitójára 2017. május 3-án került sor Chania városában, a Mediterrán Építészeti Központ műemlék épületében. A kiállítás és a megnyitó megszervezésében az athéni osztrák Nagykövetség is együttműködött velünk, tekintettel arra, hogy a kiállítás anyaga részben Johann Nepomuk Ender osztrák festőművész tájképeiből áll. 

A megnyitó ünnepségen krétai tiszteletbeli konzulok, a kulturális élet szereplői és a Krétán élő honfitársaink mellett részt vett Chania főpolgármestere és alpolgármestere is. Anastasios Vamvoukas polgármester köszöntő beszédében jelezte, hogy a város szívesen ad otthont további hasonlóan színvonalas kulturális rendezvényeknek. Haupt Erik nagykövet rövid előadást tartott gróf Széchenyi István munkásságáról és több mint fél éves görögországi utazásairól, Andrea Ikic-Böhm osztrák nagykövetasszony pedig Johann Nepomuk Ender osztrák festőművész életét ismertette. A kiállítás megszervezésében fontos szerepet vállalt Kostas Konstantinidis krétai tiszteletbeli konzulunk, akinek ezúton is köszönjük a segítséget.

Haupt Erik nagykövet úr és Andrea Ikic-Böhm nagykövet asszony a kiállítás apropóján külön megbeszélést is folytattak Anastasios Vamvoukas polgármesterrel a turisztikai, a mezőgazdasági és a kulturális együttműködés továbbfejlesztésének ügyében.

A krétai programokról nagy örömünkre a helyi sajtó is beszámolt, amely cikkek a következő hivatkozásokon érhetők el:

Χανιά | Τι συζήτησε ο Βάμβουκας με τους πρέσβεις Ουγγαρίας και Αυστρίας

Ταξίδι - Πηγή έμπνευσης - Ανεξίτηλες εντυπώσεις István Széchenyi και Johann N. Ender