27 Jun

A 2018-as Európai Kulturális Örökség Éve keretében június 21-én került megrendezésre Révész Ákos magyar és Zolotakis Apostolis görög festőművész „Párhuzamos Kapcsolatok - Parallel Connections” című közös kiállításának megnyitója az athéni Plaka negyedben található Újgörög Kultúra Múzeum Bath House of the Winds épületében. 

A kiállítást Haupt Erik nagykövet és Andrianopoulou Panagiota, a múzeum igazgató-helyettese nyitotta meg. Haupt Erik nagykövet hangsúlyozta az országaink által ápolt kulturális kapcsolatok jelentőségét, valamint az azok bővítésében rejlő lehetőségeket. A múzeum igazgató-helyettese a kulturális örökség megőrzésének és átadásának jegyében a két ország értékteremtő kulturális örökségét emelte ki. Utalt emellett a múzeum megalakulásának 100. évfordulójára és az ez alaklomból a kulturális sokszínűség jegyében megrendezett programsorozatra, amelyben kiemelt helyen említette a mostani közös kiállítást.

A megnyitón, amely egybe esett a zene világnapjával, Dóra Attila szaxofonművész és Thanos Chryssakis kortárs zeneszerző adott koncertet. Az improvizatív zenei hangzások a helyszín és a festmények, illetve installációk esztétikájához, valamint dinamikájához igazodtak.

A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg az athéni óváros közepén található múzeumban.

Az eseményről készült fotók az alábbi képekre kattintva tekinthetők meg a galériában, a Kulturális Örökség Európai Évének szentelt kormányzati honlapon pedig a következő cikkek jelentek meg a kiállításról:

https://koee2018.kormany.hu/parallel-relationships-exhibition-by-hungarian-painter-akos-revesz-and-greek-painter-apostolis-zolotakis 

https://koee2018.kormany.hu/parallel-connections-parhuzamos-kapcsolatok