13 Jul

2018. július 13-án Széchenyi-emlékmű felavatására került sor a közép-görögországi Halkida városában, ahol kétszáz éve, 1818-19 telén Széchenyi István görögországi utazása során, saját pénzén kiváltott három görögöt, akiket a helyi pasa vetett rabságba, minden indok nélkül.

Nagykövetségünk kezdeményezésére az egykori török erőd előtt emlékfa (hársfa) ültetésére és emléktábla avatására került sor. Az emléktábla szövege magyar és görög nyelven: „A Legnagyobb Magyar, gróf Széchenyi István emlékére, aki 1818-19 telén Chalkidába látogatott s lehetővé tette három, e várban raboskodó görög fogoly kiszabadulását.”

Az avatóünnepségen Christos D. Pagonis polgármester, Haupt Erik nagykövet és Angeliki Simosi műemlékvédelmi felügyelő tartott beszédet. Pagonis polgármester történelmi dimenziókban méltatta a magyar-görög kulturális és civil kapcsolatokat és kifejezte készségüket további együttműködésre, testvérvárosi kapcsolatok kialakítására. A rendezvényen nagy számban megjelentek a város vezetői, a görög hadsereg helyőrségének parancsnokai, a város országgyűlési képviselője, Széchenyi-leszármazottak, helyi és athéni magyarok. Az ünnepség végén a görög ELKELAM-néptánccsoport magyar táncokat mutatott be.

Az emléktábla avatásával és az emlékfa ültetésével egy újabb, Széchenyi-emlékhely jött létre (amely Magyarországtól a legtávolabbi), ugyanakkor igen pozitív esemény a magyar-görög kulturális kapcsolatokban.

(A képre kattintva képgaléria nyílik!)