Április 24-29 között idén is megrendezésre kerül a nagysikerű Athéni Tudományos Fesztivál az athéni Technopolisban. A kilátogató közönség 2016 után idén is találkozhat magyar találmánnyal a fesztivál keretében, ugyanis április 25-én (szerdán) 18 órától bemutató előadásra kerül sor a magyar Gömböcről, Várkonyi Péter és Domokos Gábor (a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke oktatóinak) egyedülálló találmányáról.

Mi a Gömböc?

A Gömböc az első ismert homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet.

A stabil egyensúlyi pont (S)

A Gömböcöt bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába (S) tér vissza. Így viselkedik a keljfeljancsi is. Míg a keljfeljancsi visszaállása egy nehezéknek köszönhető, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma biztosítja talpra állását.

Az instabil egyensúlyi pont (I)

A Gömböc gerincének tetején található az egyetlen instabil egyensúlyi pontja (I). Ebben a helyzetben elvileg képes lenne megállni, de a legkisebb zavarás hatására elbillen onnan, hasonlóan egy hegyére állított ceruzához.

A kérdést, hogy vajon létezik-e ilyen test, V.I Arnold, orosz matematikus vetette fel 1995-ben, egy hamburgi konferencián Domokos Gáborral folytatott beszélgetés során.

Az Athéni Tudományos Fesztivál görög nyelvű programja a következő linkre kattintva érjető el: programfüzet.