Tisztelt Görögországban élő magyar Barátaink!

A hetvenes és nyolcvanas évek magyar moziplakátjaiból láthatunk válogatást egyetlen este erejéig december 9-én 19.30-tól az Orizontas Gegonoton Galériában (cím: Athén, 10435 Keramikou 88). A szelekcióban éppúgy helyet kapnak a legnagyobb amerikai kasszasikerekhez készült - gyakran meghökkentő, néhol már-már a szürrealizmusba hajló - magyar plakátok, mint a keleti blokk művészfilmjeihez készült elgondolkodtatóbb művek.

Majdik Péter kurátor szerint egy valami biztosan közös a kiállításra kerülő plakátokban: azok ma is tökéletesen teljesítik a korabeli feladatukat, ami nem más minthogy a befogadót rávegye az adott film megtekintésére. A kiállítás nem titkolt célja is maga egy kísérlet: a most leporolt, több évtizedes plakátok vajon eleget tesznek-e a kihívásnak, és hatásukra lesznek-e olyanok, akik pl. a Nyolcadik utas a halál ma is frissnek ható plakátja megtekintése után kétségbeesett kutatásba kezdenek egy elfeledett, limlomok között lapuló poros VHS kazetta után.

Az esemény az Athéni Magyar Nagykövetség, és a Szófiai Magyar Kulturális Intézet segítségével jön létre. A belépés díjtalan.