Előzetes tudnivalók az Olympiacos FC – Ferencváros TC. UEFA Konferencia Liga labdarúgó mérkőzésre kiutazó szurkolók részére

2024. február 15-én az athéni Karaiskakis Stadionban – helyi idő szerint - 19:45 órai kezdettel rendezik meg az Olympiacos FC – Ferencváros TC. UEFA Konferencia Liga labdarúgó mérkőzést.

A Konzuli Szolgálat a mérkőzésre szóló jegyek beszerzésében, pótlásában, árának visszatérítésében, továbbá a stadionba való eljutásban nem tud segítséget nyújtani.

Belépés Görögországba

Görögország a schengeni övezet tagja, így a Magyarországól közvetlen légi úton való érkezéskor nincs határellenőrzés, szárazföldi úton történő belépéskor viszont igen. Kérünk minden magyar állampolgárt, hogy legalább a visszautazás napjáig érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel induljon el Magyarországról. Ha pedig Észak-Macedónián keresztül jönnek, akkor az úti okmányoknak az Észak-macedón Köztársaság területéről történő távozás tervezett időpontjától számított legalább 3 hónapig még kell érvényesnek lennie.

Javasoljuk, hogy az érvényes úti okmányukról készítsenek fotót, illetve fénymásolatot, amit tartsanak maguknál, mert az okmányok elvesztése/eltulajdonítása esetén annak megléte jelentős mértékben gyorsítja az ügyintézést, illetve megkönnyíti a légi úton történő hazajutást.

Helyszín

A mérkőzés helyszínéül szolgáló stadion: Olympiacos Georgios Karaiskakis Stadion

Megközelítés

A Stadion Athén központjától kb. 10 km-re található és számos közlekedési eszközzel el lehet érni.

  • Metró: M1 (zöld) metró vonal Neo Faliro metrómegállónál kell leszállni
  • Villamos: T7 jelzésű villamos Neo Faliro vagy Karaiskakis Stadium megállójánál kell leszállni
  • Busz: 040, 101, 130, X95

További infó: https://www.olympiacos.org/en/access-maps

Athénban a taxik és különböző taxis applikációk (pl.: Über, Freenow) is jól működnek. A hivatalos taxik sárga színűek és „TAXI” felirattal vannak ellátva, minden esetben rendelkeznek taxiórával.

A gyülekezőpontról, különbuszos transzferről és voucher-beváltásról a következő hivatkozásra kattintva tájékozódhatnak: https://www.fradi.hu/labdarugas/elso-csapat/hirek/nezok-elott-jatszhatjuk-az-idegenbeli-uekl-meccset 

Hasznos információk a közúti közlekedéssel kapcsolatban:

A görög rendőrség szigorúan lép fel a KRESZ szabályait megsértőkkel szemben, elsősorban pénzbírságra kell az ilyen esetekben számítani. Éppen ezért ajánlott a közlekedési szabályok betartása, különös tekintettel a sebességkorlátozásokra.

Belépés a Stadionba

  • A mérközésre történő belépés érvényes belépőjeggyel és személyazonosító okmánnyal történik. A szurkoló beengedése megtagadható, ha egyértelműen alkoholos befolyásoltság alatt áll vagy viselkedése egyéb függőséget okozó szer által befolyásolt.
  • Figyelem! A stadionba történő beléptetést átvizsgálás előzi meg; az arc eltakarása, akár kisméretű szúró- és vágóeszköz, vagy pirotechnikai eszköz birtoklása szabálysértésnek minősül és őrizetbevételt vonhat maga után.

A klubok kérik, hogy a szurkolók ennek megfelelően:

  • ne vigyenek be magukkal a mérkőzésre rágalmazó tartalmú plakátokat, transzparenseket, illetve tiltott, vagy intoleranciára uszító jelképeket vagy az emberi jogok elnyomására buzdító tartalmú plakátokat,
  • ne skandáljanak rasszista, rágalmazó, sértő szlogeneket,
  • ne dobáljanak tárgyakat a gyepre,
  • ne közvetítsék semmilyen módon a mérkőzést,
  • ne vigyenek be a stadion területére tiltott tárgyakat, pl. öngyújtót, palackos italt hegyes, szúrós eszközöket, mint kés, bicska, sörnyitó stb.
  • büfé van  a stadion területén, készpénzzel, kártyával egyaránt lehet fizetni. Alkoholt nem árulnak.
  • tartsák be a pirotechnikai eszközök és alkohol stadionba történő bevitelére vonatkozó tilalmat.

A stadion modern megfigyelőrendszerrel rendelkezik, rendbontás esetén a rendvédelmi szervek azonnal közbelépnek, a belépést megtagadhatják, az elkövetőt akár előzetes letartóztatásba helyezhetik.

Közbiztonság

Athén közbiztonsága alapvetően jó, azonban a tömegben ajánlott a fokozott óvatosság (zsebtolvajok előfordulnak) és fontos, hogy ne a szurkolók ne adjanak okot semmilyen provokációra. Fokozottan figyeljenek értékeikre a mérkőzés helyszínén és az odavezető úton, illetve a visszaút során is. Ha valakit valamilyen vagyon elleni bűncselekmény ér vagy esetleg más jellegű bűncselekmény sértettje, mindenképpen gondoskodni kell rendőrségi jegyzőkönyv felvételéről.

Az autókat szintén ajánlott zárt, őrzött parkolóban hagyni, illetve értékeket ne hagyják az autóban, mert sajnos gyakori, hogy az utcán hagyott autókat feltörik és kirabolják.

A mérkőzés helyszínéhez közel számítani kell a hazai szurkolói kemény mag jelenlétével, amely esetleg provokatívan léphet fel másokkal szemben.

Általános segélyhívó szám: 112

Pénzváltás, fizetés:

Görögország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az országban a legtöbb nemzetközi típusú bankkártyát elfogadják.

Teendők útlevél, személyi igazolvány ellopása, elvesztése esetén:

Amennyiben ellopják vagy elveszíti útlevelét, személyi igazolványát, azt az érintett jelentse be a rendőrségen, ahol kérésére kötelesek felvenni egy olyan jegyzőkönyvet, amelyben szerepel az útlevél, személyi igazolvány ellopásának ill. elvesztésének ténye, körülményei, személyes adatai. Bármilyen probléma esetén az athéni konzuli hivatallal kell felvenni a kapcsolatot, a lentebb megadott elérhetőségeken.

Turisztikai rendőrség központi irodája: Tourist Police of Athens - Visitors Helpdesk, Dragatsaniou 4, Athina 105 59

Stadionhoz legközelebbi rendőrőrs: Piraeus Police Headquarters, Leof. Ir. Politechniou 37, Pireas 185 32, Tel: +30 210 4122501

Egészségügyi ellátás:

Az érvényes (!) Európai Egészségbiztosítási Kártyát Görögországban is elfogadják, ennek segítségével ingyenes sürgősségi ellátás vehető igénybe. A kezelés megkezdése előtt jelezzük, hogy a European Health Insurance Card (EHIC) által nyújtott lehetőséggel élve szeretnénk ingyenes kezelést kapni.

Kórházak elérhetőségei:

Mentők általános hívószáma: 166

Egyéb tudnivalók:

Az esetleg szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a kiutazó szurkolók előzetesen regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának honlapján is szereplő, következő linken: https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Kérjük a szurkolókat, hogy Athén Exarcheia negyedében lehetőleg ne foglaljanak szállást, illetve egész athéni tartózkodásuk során azt kerüljék el.