2019. május 18-án ünnepélyes keretek között került felavatásra az a három nyelvű (magyar, görög, angol) márványtábla, amely Pintér Gyulának az Osztrák-Magyar Monarchia konzuljának állít emléket a Kréta szigeti Chania városában. A tábla az egykori konzulátus, ma egy patinás szálloda a Doma Hotel utca fronti kapujánál került elhelyezésre Nagykövetségünk közreműködésével, a Honvédelmi Minisztérium finanszírozásában.

Az Oszmán Birodalomhoz tartozó Krétán 1896 tavaszán etnikai és vallási konfliktus alakult ki. Pintér Gyula vezetésével az Osztrák-Magyar Monarchia a szigeten lévő konzulátusának védelmére a térségbe irányította a közös hadügyminisztérium két hajóját. Pintér Gyulának sikerült konszolidálnia a helyzetet a felek között, megteremtve ezzel a békefenntartás alapjait. A táblán az alábbi szöveg szerepel.

Ebben az épületben működött Pintér Gyula vezetésével az egykori
Osztrák-Magyar Monarchia konzulátusa.
A konzul kezdeményezésére kezdődött meg az 1897-1898. évi
nemzetközi békefenntartó művelet, amely megakadályozta a konfliktus
háborúvá szélesedését, megmentve ezáltal több ezer ember életét.

Magyarország Kormánya 2019

A HM részéről Dr. Kovács Vilmos ezredes, HM HIM parancsnok, Dr. Papp Ferenc ezredes, HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, igazgató valamint Dr. Ravasz István alezredes, kiemelt főtiszt és Kiss László Ferenc véderőattasé vett rész az ünnepségen. A táblaavatón Haupt Erik nagykövet, Dr. Kovács Vilmos ezredes és a szálloda tulajdonosa Rena Valyraki mondott beszédet a mintegy 100 meghívott vendég előtt. Az ünnepség után a szálloda egy fogadással vendégelte meg az egybegyűlteket. A tábla felavatásával tovább nőtt a magyar emlékhelyek száma Görögországban.