2 Feb

Nagykövetségünk 2017. február 2-án nyitotta meg hivatalosan a gróf Széchenyi István görögországi utazásait bemutató kiállítást az athéni Nemzeti Történeti Múzeumban. A Széchenyi útját bemutató rövid előadások után tárlatvezetést és fogadást szerveztünk a meghívott vendégeknek.

A rendezvényt, amelyre mintegy 150 érdeklődő jött el, Mazerakis úr, az athéni Nemzeti Történeti Múzeum igazgatója nyitotta meg, Haupt Erik nagykövet pedig görög és angol nyelvű előadást tartott gróf Széchenyi István életútjáról, alkotásairól, Széchenyi több mint fél éves görögországi utazásainak legfontosabb állomásairól és annak tapasztalatairól.

Tekintettel arra, hogy Széchenyi keleti utazásait Johann Nepomuk Ender osztrák festőművész dokumentálta, illetve a kiállítás törzsanyagát is Ender művei adják, az eseményen Ausztria athéni nagykövete, Andrea Ikic-Böhm nagykövet asszony is beszédet mondott, megköszönve a felkérést az eseményen való részvételre és történelmi dimenziókba helyezve Széchenyi és Ender együttműködését. Szabó Krisztina, a kiállítás kurátora a kiállított műtárgyakról tartott előadást.

Az eseményről beszámolt a görög Skai TV híradója is, amely a következő linken érhető el: http://www.skai.gr/mobile/tv/video?MMID=284933

A kiállítás április 2-áig tekinthető meg az athéni Nemzeti Történeti Múzeumban.